Pitanja i odgovori u vezi sistema video nadzora 2

Korisne informacije i odgovori na najčešće postavljana pitanja vezana za video nadzor i komponente video nadzora:

– Da li je putem HDMI ekstendera moguće preneti HDMI signal?
– Promenio sam tri HDMI ekstendera i ni jedan mi ne radi? Kako je to moguće? 
– Kupio sam kameru HAC-HDW1400M-2.8 i ne mogu da promenim mod snimanja. U čemu je problem?
– Šta znači broj 1 ili broj 2 u nazivu Dahua XVR5208AN-4KL-X na primer?

Odgovori:


Da li je putem HDMI ekstendera moguće preneti HDMI signal?

Da. HDMI ekstender služi isključivo i jedino za prenos HDMI signala na veću razdaljinu. Postoje dve osnovne podele HDMI ekstendera. To su Pasivni i Aktivni ekstenderi.

Pasivni ekstenderi – Kao što sama reč kaže, pasivni HDMI ekstenderi u svom sastavu nemaju nikakvu elektroniku. Kod ovih ekstendera, raspored žica se deli po određenom redu na ukupno 8 parica odnosno 16 žica koje se nalaze u UTP kablu za ovaj model, ili 4 parice odnosno 8 žica kod ovog modela. Tako raspoređen protok signala putuje kroz kabl od transivera do risivera i stiže sa jedne strane na drugu. Kod pasivnih ekstendera ne razlikujemo transiver (predajnik) od risivera (prijemnik). Kod nas na tržištu se mogu naći pasivni HDMI ekstenderi sa ili bez kabla, najveće mogućnosti prenosa HDMI signala do 30 metara. Kao i kod aktivnih HDMI ekstendera, najbitnije je koristiti ravan UTP kabl ne ispod CAT6, obavezno bakarni tj CU.

– Aktivni ekstenderi – Za razliku od Pasivnih HDMI ekstendera, Aktivni ekstenderi ne mogu da rade bez dodatnog zasebnog napajanja iz razloga što poseduju elektroniku koja HDMI signal konvertuje tako da on može putem UTP kabla stići od jedne do druge tačke. Aktivni HDMI ekstenderi sastoje se od jednog aktivnog transivera (predajnik) i jednog risivera (prijemnika). Za razliku od Pasivnih ekstendera, ovde je jako bitno da predajnik (transiver) bude kod uređaja koji HDMI signal predaje (DVR, HDMI izlaz na kompjuteru, HDMI izlaz na projektoru i drugo), dok prijemnik (risiver) mora stajati kod monitora ili televizora. Nikako obrnuto jer je tako moguće spaliti sam HDMI ekstender kao i oštetiti uređaje. Za razliku od Pasivnih HDMI ekstendera, Aktivni HDMI ekstenderi koriste samo jedan UTP kabl i mogu preneti HDMI signal i do 60 metara. Kako bi navedeno bilo i moguće, mora se koristiti isključivo kabl ne lošiji od UTP CAT6 kabla isključivo od čistog bakra.


Promenio sam tri HDMI ekstendera i ni jedan mi ne radi? Kako je to moguće? 

Poštovani, HDMI ekstendere imamo u ponudi duže od 4 godine i bilo da su aktivni ili pasivni prodali smo ih zaista mnogo. Na žalost moram da kažem i to, da je ovo proizvod na koji smo imali najviše reklamacija koje nisu osnovane i vraćeni ekstenderi su potpuno ispravni. Takodje određenim kupcima smo HDMI ekstender menjali i po dva-tri puta i kupac ni posle toliko zamena nije rešio problem jer problem nije nikada ni bio do HDMI ekstendera već do kabla koji korisnik koristi za prenos signala a što ćemo pokušati da objasnimo. Glavni i jedini problem je kvalitet UTP kabla koji kupac koristi na terenu kako bi preneo HDMI signal od jedne tačke do druge. Često instalateri već zatiču provučene kablove na lokaciji te tako nemaju nikakvu mogućnost odabira kabla kao ni informaciju koji je kabl ugradjen. Iako dobar za prenos podataka, UTP CAT5E kabl nije dobar za prenos HDMI signala preko ekstendera na žalost. Instalateri se javljaju sa različitim problemima od kojih su najčešći smetnje, šumovi kao i to da ekstender neće da prikaze sliku u Full HD rezoluciji već u HD Ready. Licno u laboratotijskim uslovima smo probali jedan isti ekstender sa različitim UTP kablovima i rezultati su neverovatni. Tako na primer sa CCA UTP kablom CAT5E, dužine samo 1.5M nismo uspeli da “proguramo” veću rezoluciju od 1600*900 pixela. Na istom paru ekstendera, sa Beldenovim kablom CAT6 CU smo na duzini od 45 metara uspesno prikazali sliku u Full HD rezoluciji (1920*1080 pixela).

Vrlo često na lokaciji, UTP kabl kroz koji je potrebno preneti HDMI signal prolazi ili se dodiruje sa napojnim kablom (12V ili 230V) bilo AC ili DC. Kod ovakvih slučajeva, vrlo često se javljaju “duhovi” ili smetnje usled elektromagnetskih polja koja se stvaraju oko napojnih kablova a koji remete prenos našeg HDMI signala. U ovakvim slučajevima, obican UTP CAT6 kabl nije dovoljan, pa je potrebno upotrebiti neki od FTP ili SFTP CAT6 kablova.


Kupio sam kameru HAC-HDW1400M-2.8 i ne mogu da promenim mod snimanja. U čemu je problem?

Poštovani, predpostavljam da mislite na promenu moda (protokola) kod kamera 4 u 1? Predpostavljam da ste hteli da izaberete jedan od CVI/AHD/TVI/CVBS protokola pomoću Dahua UTC kontrolera PFM 820, kontrolera za prebacivanje moda. Ako je to u pitanju jedini problem može biti što sve Dahua kamere serije S2 i niže nemaju tu mogućnost odnosno nemaju integrisan čip za promenu protokola. Da pojednostavimo: Kamera HAC-HDW1400M-2.8mm sa oznakom S2 je CVI kamera i ne može biti AHD/TVI ili CVBS, dok ista takva kamera sa oznakom HAC-HDW1400M-2.8mm S3 ili S4 jeste 4 u 1 i može se na istoj menjati protokol.


Šta znači broj 1 ili broj 2 u nazivu Dahua XVR5208AN-4KL-X na primer?

Svaka oznaka u nazivu Dahua uređaja ima svoje značenje. Oznake ćemo objasniti od početka naziva. Prva oznaka XVR nam govori da je u pitanju model koji može da prihvati kako IP kamere koje se povezuju preko UTP kabla i switch-a, tako i BNC kamere koje se povezuju preok koaksijalnog kabla. Sledeća oznaka je broj 5 koja označava seriju. Broj 2 nakon broja 5 nam daje informaciju da ovaj XVR može da primi dva HDD diska za skladištenje video i zvučnog zapisa (ako kamere poseduju mikrofon).

2 Komentara

 1. Netačno:
  “8 parica odnosno 16 žica koje se nalaze u UTP kablu.”

  Ispravka:
  4 parice odnosno 8 žica koje se nalaze u UTP kablu.

  Pozdrav.

  1. Postovani. Tekst je ispravljen. Hvala

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Obavestićemo Vas kada proizvod ponovo bude dostupan. Uneste vašu email adresu.
You need to Login for joining waitlist.