Pronađite tačnu informaciju koliko troši Vaš video nadzor 1

Saznajte koliko zaista troši Vaš video nadzor i koje su Vam opcije za rezervno napajanje pri nestanku struje

Koliko zaista struje troši video nadzor?

U dosadašnjem poslovanju previše puta smo dobili zahtev za rezervno ( Back UP ) napajanje video nadzora od strane korisnika, pa smo prinuđeni da više pažnje posvetimo tome u narednom tekstu, istražimo i opišemo više mogućnosti kao i prikažemo što više podataka. Korisnik najčešće nema prave podatke o potrošnji DVR-a i kamera video nadzora, pa su ulazne informacije netačne a što nam remeti proračun željene autonomije. Zahtevi za snagom Back up sistema su predimenzionisani a što dovodi do bespotrebnog povećavanja snage rezervnog napajanja, količine Ah u baterijama i na kraju cene rezervnog sistema. Sve date podatke u daljem tekstu lično smo proverili pre unosa u ovaj blog.

 

Pregled komponenti sistema video nadzora i potrošnja

Kao prvi korak koji moramo uraditi je što preciznije određivanje potrošnje svih elemenata koje imamo u našem sistemu video nadzora. Ukupnu snagu prikazaćemo u W.

Prva komponenta: Kamera – Kao primer za naš referentni sistem uzećemo da je prosečna potrošnja kamere 4W ( IR – uključen ). Potrošnja različitih modela Dahua kamera iznosi od 2.7W pa do 4.5W. Posmatrani sistem imaće 4 kamere ukupne potrošnje 16W sa uključenim IR modom sa noćno snimanje.

WD hdd

Druga komponenta: HDD – Model WD Purple 2T, namenjen za video nadzor. Potrošnja ovog HDD-a pri pisanju/brisanju je 4.4W a pri mirovanju 0.4W. Za ovaj nas referentni sistem reći ćemo da je DVR setovan tako da snima samo pokrete i ne snima stalno. Iako ovaj podatak ne možemo sa sigurnošću odrediti jer neki sistemi snimaju ulicu sa dosta prolaznika pa HDD snima češće, dok drugi sistemi snimaju na primer magacinski prostor ili garažu. Uzećemo da je prosečna potrošnja HDD-a našeg sistema 3W.

Dahua DVR

Treća komponenta: DVR – Iz tehničkih listova Dahua DVR-ova vidimo da je potrošnja za četvorokanalne i osmokanalne uređaje ispod 10W. Potrošnja je ista i za seriju XVR i za Cooper seriju. Za referentni sistem uzimamo da je potrošnja DVR-a 10W.

DELL monitor

Četvrta komponenta: Monitor – Za naš primer uzećemo Dell monitor model SE2416H, sa LED osvetljenjem dijagonale 24 inča. Po specifikaciji ovaj monitor maksimalno troši 25W a standardno 20W. Za naš referentni sistem uzećemo da je potrošnja od 22W.

Sabirajući sve gore navedene stavke, iz tehničke dokumentacije svih komponenti dobijamo da je ukupna potrošnja našeg referentnog četvorokanalnog sistema oko 51W. Moramo napomenuti i to je ukupna potrošnja sistema bez monitora 29W. Neki korisnici ne žele da imaju live view kada nema struje pa su oni u prednosti i svakako će imati veću autonomiju bez obzira koji od dole navedenih uređaja će uzeti kao Back UP.

Od komponenti našeg referentnog sistema imamo još, koaksijalni kabl RG59+2*0.75mm2, jedno napajanje za kamere 12V 5A. Postavićemo ceo sistem na probni sto a uređajem za merenje potrošnje ustanovićemo stvarnu potrošnju.

Nakon obavljene instalacije CCTV sistema u jednoj stambenoj zgradi ispitali smo potrošnju celokupnog sistema pomoću gore navedenog uređaja za ispitivanje potrošnje. U realnom vremenu, stvarna potrošnja sistema je manja nego teorijska ( uzeta iz tablica ) tako da ćemo se u daljem tekstu voditi potrošnjom našeg referentnog sistema.

Prva i najbolja opcija kao rezervno napajanje:

UPS autonomija

Kao prva i najbolja opcija kao rezervno napajanje za jedan sistem Video nadzora jeste UPS. Njegova cena jeste najskuplja od svih uredjaja koje ćemo opisati ali on zaista pruža sve mogućnosti i jeste najbolji izbor kao Back UP sistem. Ono što može predstavljati problem kod nekih modela, jeste njegova autonomija tj vreme koje može raditi kada nestane struja. Kao neke od razloga zašto je UPS najbolje rešenje za jedan sistem video nadzora navešćemo samo par stvari: Korekcija napona iz mreže, uređaj čuva bateriju tj ne da joj da se isprazni ispod 10V i ono što jeste najbitnije – uvek daje isti napon na izlazu a što za posledicu ima da na kraju kabla DC napon ostaje isti i kada je baterija puna i kada je baterija gotovo prazna! Pored svega navedenog takođe još jedna prednost UPS uređaja je što pored komponenti video nadzora možete priključiti i bilo koje druge potrošaće ( Acess – Point, Ruter, Kompjuter…) koji su Vam potrebni u trenutku kada nema struje. 

Na našem tržištu postoji velika ponuda UPS uređaja a mi ćemo ovde opisati najćešće:

– Line interactive UPS uređaji su definitivno najjeftini model UPS uređaja. Što se snage tiče, kreću od 360W pa naviše. U modelu najmanje snage, nalazi se jedna baterija od 12V 7Ah koja baš i ne može pružiti zadovoljavajuću autonomiju i ona, naš referentni sistem snage 51W može držati do 60 minuta. Kako snaga uređaja raste tako i broj i kapacitet baterija u njima pa sa prilično velikom snagom od recimo 2000W imamo 3 baterije od 12V 9Ah i očekivana autonomija našeg referentnog sistema snage 51W je oko 4 sata.

– Online UPS uredjaji su nešto najbolje što kod UPS uređaja postoji. Ovi uređaji imaju duplu filtraciju izlaznog napona i zadati napon od 230V uvek je isti. Imaju raznolika podešavanja u svom meniju i što se AVR korekcije tiče nemaju konkurenciju. Ono što je dobro kod njih je što imaju mogucnost da se uz UPS doda još jedan ili više baterijskih kabineta, punih baterija i tako dobije ozbiljna autonomija. Velika mana ovog rešenja Back UP-a je cena. Cena jednog ovakvog UPS uređaja sa baterijskim kabinetom može koštati i do 3 puta više nego DVR zajedno sa kamerama. Još jedna mana je što su ovi UPS uređaji visoko frekfentni, tj ventilatori im stalno rade što stvara određenu buku.

– UPS uređaji sa produženom autonomijom su definitivno najbolje rešenje kao Back UP za jedan sistem video nadzora a u sledećim rečenicama opisaćemo i zašto. Ovakva vrsta uređaja nije baš česta na našem tržištu i nije toliko zastupljena kao predhodna dva modela. Razlog zbog koga možemo reći da je ovo ubedljivo najbolje rešenje za jedan sistem video nadzora je to što on pruža potpunu zaštitu i filtraciju ulaznog napona sa jedne strane i gotovo neograničenu autonomiju sa druge strane. Tih je i ventilatore uključuje samo kada je na baterijskom režimu i kada puni baterije. Uređaj na svom izlazu daje skoro idealan sinusni oblik, ima jasan displej u boji, zaštitu od obrnutog polariteta i drugo. Ovaj uredjaj je relativno male snage ( ne bacate novac za jak UPS jer vam nije potreban njegova snaga već autonomija ), i u sebi poseduje relativno jak selektabilni punjač od 5 ili 10A sa kojim može pruziti jako veliku autonomiju. On u sebi ne poseduje bateriju već se veličina baterije bira na osnovu željene autonomije. Model 800VA – 500W radi na 12V tako da se paralelno mogu vezati i više različitih baterija, različitih proizvodjaca i tako povećati autonomija. Jedina “mana” ovakvih uređaja je što baterija stoji izvan uređaja 🙂 Uzećemo za primer bateriju od 100Ah. Autonomija za naš referentni sistem sa monitorom, potrošnje 51W baterija od 100Ah može držati preko 21 sat.

Druga opcija kao rezervno napajanje: Kao druga opcija rezervnog napajanja Vašeg CCTV sistema može da posluži neko od već gotovih Meanwell rešenja. Jedan od dva uređaja koje ćemo ovde opisati je Meanwell PSC-100A-C. Model sa ovim oznakama nam govori da je u pitanju model snage 100W na 12V sa poklopcem. Na prvi pogled simpatičan mali uređaj, relativno male cene sa potenciometrom sa kojim se može menjati napon na izlazu. Ovaj model ima baterijski punjač od maksimalno 2.5A koji može da opsluži jednu bateriju do 12Ah, maksimalno 18Ah.

Mana ovog uređaja je što od svojih 100W, kada je baterija prazna, na dopunjavanje iste potroši 35W, pa za potrošače ostaje svega oko 65W. Takođe još jedna velika zamerka kod ovog uređaja je što ako napon na DC izlazu, povećate na recimo 15V kako bi ste nadomestili pad napona na kraju napojnog kabla, povećavate i napon punjenja baterije. Ovo povećanje napona punjenja za posledicu ima povećano isparavanje elektrolita, grejanje i rasušivanje ćelija baterije.  

Oštećenje baterije neće biti momentalno već ce joj se životni vek znatno smanjiti tokom vremena. Jedino što ovaj uređaj razlikuje od običnog ispravljača je to što poseduje elektroniku za prekid pražnjenja baterije na 10.5V i tako je čuva od dubokog pražnjenja.

1 Komentar

  1. Zdravo,
    imam jedno pitanje. Da li može sistem za video nadzor da se priključi direktno na akumulator od 12V , tj. ne baš direkno nego na npr. solarni konvertor, jer sam sistem za video nadzor radi na 12V? Interesuje me koliko je stabilan napon na izlazu iz nekog jeftinog solarnog konvertora (da ne bi oštetio kamere, DVR ili HDD u njemu)? Znači, nema u solarnom sistemu invertora.
    Srdačan pozdrav,
    Saša

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Obavestićemo Vas kada proizvod ponovo bude dostupan. Uneste vašu email adresu.
You need to Login for joining waitlist.